"Szerintem a punk rock, legalábbis nekem, egy nagy középső ujj ennek az egész adottság dolognak."
- Mike Watt -
1983, Csehszlovákia. Az ország kommunista uralom alatt áll, a rendet a titkosrendőrség vigyázza. Néhány tizenéves, prágai fiatal azonban lázadozni kezd a szocialista értékrend ellen, a saját útjukat akarják járni – punkzenekart alakítanak.
A 15 éves, árva Corinne hamar híressé válik, amikor egy tévés riport közben mond fel a munkahelyén. A történtek után a lány a testvérével és unokatestvérével megalakítja a Stains nevű punkzenekart. A filmben a Sex Pistols két tagja Steve Jones és Paul Cook is szerepet kapott.
Punkok bandája egy konzervatív texasi városban, folyamatos harcban a rivális bandákkal, gyűlölet és bűn, végül az amerikai igazságszolgáltatás erkölcsi hozzáállásának megkérdőjelezése. Igaz történet alapján.
1978 Október 12, a new yorki rendőrség egy 20-éves lány holtestét találta egy hotelszoba fürdőszobájában. A lány, kinek neve Nancy Spungen a padlón hevert egy késszúrástól elvérezve. Nancy prostituált, néha sztriptíztáncosnő, heroin függő és egyben Sid Vicious a Sex Pistols basszusgitárosának barátnője volt.
A Sex Pistols híres 1978-as amerikai turnéjuk közben, Lech Kowalski filmrendező egy kézikamerával felszerelkezve követte a zenekart mind a 7 fellépésükre. A felvett anyagot összekeverte a közben Londonban szerveződő zenekarok próbáikkal, fellépéseikkel és gondolataikkal.
PIL a külföldi mozikban
Érkezik a mozikba a ‘The Public Image Is Rotten’, John Lydon főszereplésével. Az énekes Sex Pistols utáni életéről szóló dokumentumfilmet idén ősszel mutatják be az USÁ-ban.

A dokumentumfilm, amely John Lydon, a Public Image Ltd. frontemberének, és a Sex Pistols egykori énekesének életét dolgozza fel, most végre a nagyközönség elé kerül. A 'The Public Image Is Rotten' elmeséli, miként folytatta az életét Lydon a Sex Pistols felbomlása után, és alapította meg a PiL nevű posztpunk zenekart. Tabbert Fiiller elsőfilmes rendező olyan vendégszereplőkkel dolgozott, mint Flea, Ad-Rock, Ginger Baker, Thurston Moore és még sokan mások; ezenkívül felhasznált Lydonnal készült  interjúkat és archív felvételeket.

“Nem akartam, hogy annyiból álljon a film, hogy híres zenészek elmondják, mennyire inspirálta őket a Pil;  arról úgyis túl hosszú lenne a lista. Olyan zenészekre szűkítettem le a kört, akik szervesen kapcsolódnak a Pil-hez, és tudnak róla jó sztorikat mesélni" - nyilatkozta a rendező. “Az is célom volt, hogy minél többféle zenésszel interjúzzak, ezáltal megmutatva, mennyire sokféle különböző zenei  stílusra hatott a PiL munkássága.”

A 103 perces dokumentumfilmet először a 2017-es Tribeca Filmfesztiválon mutatták be, idén ősszel kerül az USA-beli mozikba. Június 3-án a londoni Odeon Camden moziban is volt egy bemutató, ahol a film után közönségtalálkozót is tartottak Lydonnal. Az Egyesült Királyságban további vetítéseket is tartanak majd, a PiL aktuális turnéjához igazodva.  A mozibemutatók az Abramorama gondozásában valósulnak meg.

Egy 2015-ös interjújában a Rolling Stone magazin arról kérdezte Lydont, milyen célokat tűzött ki a PiL megalapításakor.  Erre Lydon a következő választ adta: “Véget akartam vetni annak, amivel a Sex Pistols énekesi posztja járt: az örökös  tiltakozásnak minden létező intézménnyel szemben. Vissza akartam vonulni a saját fejembe, hogy ott kísérletezzek tovább.  Az ember nem képes megváltoztatni a világot, amíg  ő maga meg nem változik. Úgyhogy ez volt a fő motiváció. Sok szempontból persze nagyon utópisztikus ez az elképzelés, de a PiL így működik.”

Hozzászólások


Dead Kennedys - Kill the Poor
Crass - Buy Now Pay As You Go
Crass – I Know There Is Love
Crass - It's The Greatest Working Class Rip Off
Crass - Have A Nice Day
Against Me! - Same old song
Anti Flag - The Press Corpse
Rancid - Fall Back Down
Sex Pistols - The Great Rock 'n' Roll Swindle
Anti Flag - Broken Bones

Friss hírek

PUNKFILMS - TOP 10
PIL a külföldi mozikban
Turn It Around - The Story of East Bay Punk
D.O.A. - Blu-ray megjelenés

Friss blogok

AZ UNDERGROUND HAZUGSÁG - JIM GOAD

Friss fórumhozzászólások

Magyar feliratot készítettem/találtam
Oldallal kapcsolatos kérdések
Hibát találtam egy elkészült feliratban

Facebook

YouTube