"Nehéz elképzelni azt az elemi hatást, amit a punk rock megjelenése jelentett a késői 1970-es években. Nagyon szeretnék még egy ilyen változást megélni, de nem hiszem, hogy lesz még valaha ilyen."
- Penelope Spheeris -
1983, Csehszlovákia. Az ország kommunista uralom alatt áll, a rendet a titkosrendőrség vigyázza. Néhány tizenéves, prágai fiatal azonban lázadozni kezd a szocialista értékrend ellen, a saját útjukat akarják járni – punkzenekart alakítanak.
A 15 éves, árva Corinne hamar híressé válik, amikor egy tévés riport közben mond fel a munkahelyén. A történtek után a lány a testvérével és unokatestvérével megalakítja a Stains nevű punkzenekart. A filmben a Sex Pistols két tagja Steve Jones és Paul Cook is szerepet kapott.
Punkok bandája egy konzervatív texasi városban, folyamatos harcban a rivális bandákkal, gyűlölet és bűn, végül az amerikai igazságszolgáltatás erkölcsi hozzáállásának megkérdőjelezése. Igaz történet alapján.
1978 Október 12, a new yorki rendőrség egy 20-éves lány holtestét találta egy hotelszoba fürdőszobájában. A lány, kinek neve Nancy Spungen a padlón hevert egy késszúrástól elvérezve. Nancy prostituált, néha sztriptíztáncosnő, heroin függő és egyben Sid Vicious a Sex Pistols basszusgitárosának barátnője volt.
A Sex Pistols híres 1978-as amerikai turnéjuk közben, Lech Kowalski filmrendező egy kézikamerával felszerelkezve követte a zenekart mind a 7 fellépésükre. A felvett anyagot összekeverte a közben Londonban szerveződő zenekarok próbáikkal, fellépéseikkel és gondolataikkal.
The Decline of Western Civilization
A Nyugati Civilizáció Hanyatlása
1981
Dokumentumfilm
7.8/10 (IMDb)
Rendező:
Penelope Spheeris
Író:
Penelope Spheeris
Hossz:
100 perc
Nyelv:
Angol, USA
Szereplők:
Ron Reyes, Lee Ving, Darby Crash, Lorna Doom, Pat Smear
The Decline of Western Civilization is an American documentary film filmed through 1979 and 1980. The movie is about the Los Angeles punk rock scene and was directed by Penelope Spheeris. In 1981, the LAPD Chief of Police Daryl Gates wrote a letter demanding the film not be shown again in L.A. Over the years the film has gained cult status.

The film's title is possibly a reference to famous music critic Lester Bangs' 1970 two-part review of The Stooges' Fun House forCreem magazine, where Bangs quotes a friend who had said the popularity of The Stooges signaled "the decline of Western civilization". Another possibility is that the title refers to Darby Crash's reading of Oswald Spengler's Der Untergang des Abendlandes (The Decline of the West). The film is the opening act of a trilogy by Spheeris depicting life in Los Angeles at various points. The second film The Decline of Western Civilization Part II: The Metal Years covers the Los Angeles heavy metal scene of 1986-1988. The third film The Decline of Western Civilization III chronicles the gutter punk lifestyle of homeless teenagers in the late 1990s.
Feliratok
    •   The Decline of Western Civilization - Magyar felirat

Előzetes

Hozzászólások


Dead Kennedys - Kill the Poor
Crass - Buy Now Pay As You Go
Crass – I Know There Is Love
Crass - It's The Greatest Working Class Rip Off
Crass - Have A Nice Day
Against Me! - Same old song
Anti Flag - The Press Corpse
Rancid - Fall Back Down
Sex Pistols - The Great Rock 'n' Roll Swindle
Anti Flag - Broken Bones

Friss hírek

PUNKFILMS - TOP 10
PIL a külföldi mozikban
Turn It Around - The Story of East Bay Punk
D.O.A. - Blu-ray megjelenés

Friss blogok

AZ UNDERGROUND HAZUGSÁG - JIM GOAD

Friss fórumhozzászólások

Magyar feliratot készítettem/találtam
Oldallal kapcsolatos kérdések
Hibát találtam egy elkészült feliratban

Facebook

YouTube