"A rock lényege az önkifejezés az önmegvalósítás, hogy az ember azt csinálja amit akar. A punk rock korszak segített magamat megtalálni. Amikor beindult és mindenki gitárt fogott, én is meg akartam ragadni valamit de a szinpad már tele volt úgyhogy egy Super 8-as kamerát fogtam és filmes lettem." - Don Letts -
1983, Csehszlovákia. Az ország kommunista uralom alatt áll, a rendet a titkosrendőrség vigyázza. Néhány tizenéves, prágai fiatal azonban lázadozni kezd a szocialista értékrend ellen, a saját útjukat akarják járni – punkzenekart alakítanak.
A 15 éves, árva Corinne hamar híressé válik, amikor egy tévés riport közben mond fel a munkahelyén. A történtek után a lány a testvérével és unokatestvérével megalakítja a Stains nevű punkzenekart. A filmben a Sex Pistols két tagja Steve Jones és Paul Cook is szerepet kapott.
Punkok bandája egy konzervatív texasi városban, folyamatos harcban a rivális bandákkal, gyűlölet és bűn, végül az amerikai igazságszolgáltatás erkölcsi hozzáállásának megkérdőjelezése. Igaz történet alapján.
1978 Október 12, a new yorki rendőrség egy 20-éves lány holtestét találta egy hotelszoba fürdőszobájában. A lány, kinek neve Nancy Spungen a padlón hevert egy késszúrástól elvérezve. Nancy prostituált, néha sztriptíztáncosnő, heroin függő és egyben Sid Vicious a Sex Pistols basszusgitárosának barátnője volt.
A Sex Pistols híres 1978-as amerikai turnéjuk közben, Lech Kowalski filmrendező egy kézikamerával felszerelkezve követte a zenekart mind a 7 fellépésükre. A felvett anyagot összekeverte a közben Londonban szerveződő zenekarok próbáikkal, fellépéseikkel és gondolataikkal.
Kovasikajuttu
The Punk Syndrome
2012
Dokumentumfilm
8.0/10 (IMDb)
Rendező:
Jukka Kärkkäinen, Jani-Petteri Passi
Író:
Jukka Kärkkäinen, Jani-Petteri Passi
Hossz:
85 perc
Nyelv:
Finn
Szereplők:
Pertti Kurikka, Kari Aalto, Sami Helle
A finn Pertti Kurikka gyerekkorában agykárosodást szenvedett (CP), a szülei elhagyták és élete egy pontján az öngyilkosságot fontolgatta. Aztán alapított egy punk zenekart, amit Pertti Kurikan Nimipäivätnak, Pertti Kurikka névnapjainak nevezett el. A bandában négy középkorú férfi zenél, mindannyian tanulási nehézségekkel élnek, ketten közülük Down-szindrómások.

Más zenekarokhoz hasonlóan a Pertti Kurikan Nimipäivät-ban is vannak nagy álmok és nagy veszekedések, de egyedülálló szeretet és együttérzés - és persze a punk és a koncertek iránti szenvedély - köti össze őket. Egy további  közös élményen is osztoznak: mindannyian laktak intézetben (a második trailerben látható koncertrészletben épp erről énekelnek). Egyszerű és érzelmileg ütős szövegeik szervesen illeszkednek a rendszer elleni dühös lázadásba.

A dokumentumfilm a zenekar élete mellett a fogyatékossághoz való hozzáállás változásairól is szól, de az alkotókat az alábbi interjú szerint elsősorban a szórakoztatás szándéka vezette, és "senkit sem akarnak kényszeríteni, hogy gondolkozzon". A zenekar tagjai is elmondják gondolataikat a filmről, a politikáról és a fogyatékosok helyzetéről. Az interjúban a basszusgitáros (és Down-szindrómás) Sami dominál, aki perfekt angolsággal mondja el, hogy bár nekik is joguk van mindenhez, mégis mindenért meg kell küzdeniük, és hogy a zenéléssel "ajtót akarnak nyitni a kultúrába" más fogyatékosok számára is. És mindazzal együtt, hogy a zenélés, a koncertek és a saját helyzetük javítása rengeteg munkával és küzdelemmel jár, Sami szerint a legjobb az egészben az, hogy az emberek örülnek annak, amit csinálnak.
Feliratok
    •   The Punk Syndrome - Magyar felirat

Képgaléria

Előzetes

Hozzászólások


Dead Kennedys - Kill the Poor
Crass - Buy Now Pay As You Go
Crass – I Know There Is Love
Crass - It's The Greatest Working Class Rip Off
Crass - Have A Nice Day
Against Me! - Same old song
Anti Flag - The Press Corpse
Rancid - Fall Back Down
Sex Pistols - The Great Rock 'n' Roll Swindle
Anti Flag - Broken Bones

Friss hírek

PUNKFILMS - TOP 10
PIL a külföldi mozikban
Turn It Around - The Story of East Bay Punk
D.O.A. - Blu-ray megjelenés

Friss blogok

AZ UNDERGROUND HAZUGSÁG - JIM GOAD

Friss fórumhozzászólások

Magyar feliratot készítettem/találtam
Oldallal kapcsolatos kérdések
Hibát találtam egy elkészült feliratban

Facebook

YouTube