"A rock lényege az önkifejezés az önmegvalósítás, hogy az ember azt csinálja amit akar. A punk rock korszak segített magamat megtalálni. Amikor beindult és mindenki gitárt fogott, én is meg akartam ragadni valamit de a szinpad már tele volt úgyhogy egy Super 8-as kamerát fogtam és filmes lettem." - Don Letts -
1983, Csehszlovákia. Az ország kommunista uralom alatt áll, a rendet a titkosrendőrség vigyázza. Néhány tizenéves, prágai fiatal azonban lázadozni kezd a szocialista értékrend ellen, a saját útjukat akarják járni – punkzenekart alakítanak.
A 15 éves, árva Corinne hamar híressé válik, amikor egy tévés riport közben mond fel a munkahelyén. A történtek után a lány a testvérével és unokatestvérével megalakítja a Stains nevű punkzenekart. A filmben a Sex Pistols két tagja Steve Jones és Paul Cook is szerepet kapott.
Punkok bandája egy konzervatív texasi városban, folyamatos harcban a rivális bandákkal, gyűlölet és bűn, végül az amerikai igazságszolgáltatás erkölcsi hozzáállásának megkérdőjelezése. Igaz történet alapján.
1978 Október 12, a new yorki rendőrség egy 20-éves lány holtestét találta egy hotelszoba fürdőszobájában. A lány, kinek neve Nancy Spungen a padlón hevert egy késszúrástól elvérezve. Nancy prostituált, néha sztriptíztáncosnő, heroin függő és egyben Sid Vicious a Sex Pistols basszusgitárosának barátnője volt.
A Sex Pistols híres 1978-as amerikai turnéjuk közben, Lech Kowalski filmrendező egy kézikamerával felszerelkezve követte a zenekart mind a 7 fellépésükre. A felvett anyagot összekeverte a közben Londonban szerveződő zenekarok próbáikkal, fellépéseikkel és gondolataikkal.
Rebellió
Kiadás éve: 2009
Kiadó:
Szerzői kiadás
Író:
Pozsonyi Ádám
Nyelv:
Magyar
Oldalak száma:
268 oldal
Megvásárolható:
Idézet a műből:
"A WC-t meg a vasútállomást már összefirkáltuk -ismertettem az elmúlt hét eseményeit az összegyűlt tagságnak -, a tanácselnökről szóló sértegető, névtelen leveleket bedobtuk, a párttitkár vizsláját kétszer megkergettük, a számokat begyakoroltuk, a "Ma már semmi sem lehetetlen, a fegyverek védik a békét" kezdetű új számunkat félig már megírtuk, az összes szomszéd szívből utál minket. Csak - emeltem fel a mutatóujjam -a nyakas helyi lakosság nem képes értékelni továbbra sem a magyar punkmozgalom tradícióit."

Pozsonyi Ádám regénye ravasz könyv. A felszínen egy abszurd és szürreális elemekkel tűzdelt történet, mely a 80-as évek pesti undergroundjában játszódik. Az első magyar punkregény. Ám ha mélyebbre ásunk, a szerző az un. lázadás és a különféle szubkultúrák valódi arcát mutatja be, és egy teljes generáció, sőt, a mai modern ember életképtelenségéről mond ítéletet. Szereplők: Korcs Undor Nünü, Balek, Ficsúr, Szomszéd csávó, Bánki, Kopasz, Keskeny Károly, Sápi a házmester, Kölni, a III/ III-as punk ügynök, Ős, Óbudai Arcok, Zuglóiak, Fater klub, Mutter Klub, kitiltások, betiltások, és persze a szerző. Játszódik: Valamikor a 80-as években - és Ma.

A szerző minderről így nyilatkozott:
"No, már épp ideje volt. Ha belegondolok, egyes részeit még a kilencvenes években vetettem papírra (Ez volt olvasható a Lenin-szobor-kötet első harmadában) egy csíkos lapokkal teli határidőnaplóba - ezekkel volt amúgy a legtöbb macera, mert kész, "bemerevedett" szöveget mindig nehezebb csinosítani, mint újat kitalálni -, aztán évekig hozzá sem nyúltam, majd kicsit írtam hozzá 2003-ban, és a legtöbbet 2008-2009-ben. Lássuk be, ez már tovább nem volt húzható. De megérte kivárni, mind nekem, mond az olvasóknak. Valljuk be, piszok jó lett. Ha a rajzokkal is kész vagyok, megy a nyomdába. Amúgy ravasz kis könyv. Csak a felszínen és csak látszólag szól arról, ami a konkrét cselekmény. És persze majd megint utálni fognak....Hú, de még mennyien!"

(Megrendelhető a pozsonyiadamandras@gmail.com címen, 2800 Ft-os áron. A postaköltséget a szerző állja.)

Olvass bele!
    •   Nehézségek Kopasszal

Hozzászólások


Dead Kennedys - Kill the Poor
Crass - Buy Now Pay As You Go
Crass – I Know There Is Love
Crass - It's The Greatest Working Class Rip Off
Crass - Have A Nice Day
Against Me! - Same old song
Anti Flag - The Press Corpse
Rancid - Fall Back Down
Sex Pistols - The Great Rock 'n' Roll Swindle
Anti Flag - Broken Bones

Friss hírek

PUNKFILMS - TOP 10
PIL a külföldi mozikban
Turn It Around - The Story of East Bay Punk
D.O.A. - Blu-ray megjelenés

Friss blogok

AZ UNDERGROUND HAZUGSÁG - JIM GOAD

Friss fórumhozzászólások

Magyar feliratot készítettem/találtam
Oldallal kapcsolatos kérdések
Hibát találtam egy elkészült feliratban

Facebook

YouTube