"Szerintem a punk rock, legalábbis nekem, egy nagy középső ujj ennek az egész adottság dolognak."
- Mike Watt -
1983, Csehszlovákia. Az ország kommunista uralom alatt áll, a rendet a titkosrendőrség vigyázza. Néhány tizenéves, prágai fiatal azonban lázadozni kezd a szocialista értékrend ellen, a saját útjukat akarják járni – punkzenekart alakítanak.
A 15 éves, árva Corinne hamar híressé válik, amikor egy tévés riport közben mond fel a munkahelyén. A történtek után a lány a testvérével és unokatestvérével megalakítja a Stains nevű punkzenekart. A filmben a Sex Pistols két tagja Steve Jones és Paul Cook is szerepet kapott.
Punkok bandája egy konzervatív texasi városban, folyamatos harcban a rivális bandákkal, gyűlölet és bűn, végül az amerikai igazságszolgáltatás erkölcsi hozzáállásának megkérdőjelezése. Igaz történet alapján.
1978 Október 12, a new yorki rendőrség egy 20-éves lány holtestét találta egy hotelszoba fürdőszobájában. A lány, kinek neve Nancy Spungen a padlón hevert egy késszúrástól elvérezve. Nancy prostituált, néha sztriptíztáncosnő, heroin függő és egyben Sid Vicious a Sex Pistols basszusgitárosának barátnője volt.
A Sex Pistols híres 1978-as amerikai turnéjuk közben, Lech Kowalski filmrendező egy kézikamerával felszerelkezve követte a zenekart mind a 7 fellépésükre. A felvett anyagot összekeverte a közben Londonban szerveződő zenekarok próbáikkal, fellépéseikkel és gondolataikkal.
Rotten - Íreknek, feketéknek, kutyáknak tilos!
Rotten: No Irish, No Blacks, No Dogs
Kiadás éve: 2008
Kiadó:
Cartaphilus Könyvkiadó
Író:
Keith Zimmerman
Nyelv:
Magyar
Oldalak száma:
403 oldal
Évtizedeken át csak töredékes információk jutottak el hozzánk a világ szerencsésebb tájain zajló zenei eseményekről. A punknak még a többi műfajnál is mostohább sors jutott: a kósza szóbeszéden kívül csak idétlen bulvárlapokból összeollózott sületlenségekről értesülhettünk. Most a leghitelesebb forrásból, magától Johnny Rottentől olvashatunk a korszakról, aki a rá jellemző tömörséggel és frappáns humorral adja egyfajta értelmezését a punk-érának. Ez az értelmezés a műfaj ismerői számára evidensnek tűnhet, a „főnöknél” pontosabban mégsem fogalmazta meg ezt eddig senki. A punkot csak hírből ismerőknek viszont – akik eddig csupán fülbe döfött zihertűkről meg köpködésről hallhattak, zenéről alig – nélkülözhetetlen útikalauz ez a könyv a 70-es évek végi London föld alatti világába. Remélhetőleg egyetlen tévés műsorvezető sem fogja ezek után punkzenész interjúalanyának feltenni a szinte kötelező idióta kérdést: „Mit jelent punknak lenni?” Ha mégis ilyesmire vetemedne bárki, válaszként csak annyit érdemel: „Öcsi, olvasd el Rotten könyvét, a No Irish, No Blacks, No dogst!”

„Ezt a könyvet azért írom meg, mert már annyi marhaságot összehordtak rólunk… de a könyvek szerzői sosem játszottak együttesekben, és valójában sosem éltek zenészek közelében. Zenei értelemben leginkább a szólistákhoz hasonlíthatók, márpedig ilyesmi egyetlen bandában sem létezik. Sosem lehet megengedni, hogy az együttes valamelyik tagja a saját feje után menjen. Nem érdekes, milyen nagymenő az énekes, a próbateremben neki is éppúgy lapátolnia kell a szart, mint a többieknek. A szólógitáros ripacskodásának, a dobos szertelenkedésének, a basszusgitáros ostobaságának azonos arányban kell keverednie.”
Olvass bele!
    •   Ne foglalkozz a szituacionistákkal, ez egy szituációs komédia volt.

Hozzászólások


Dead Kennedys - Kill the Poor
Crass - Buy Now Pay As You Go
Crass – I Know There Is Love
Crass - It's The Greatest Working Class Rip Off
Crass - Have A Nice Day
Against Me! - Same old song
Anti Flag - The Press Corpse
Rancid - Fall Back Down
Sex Pistols - The Great Rock 'n' Roll Swindle
Anti Flag - Broken Bones

Friss hírek

PUNKFILMS - TOP 10
PIL a külföldi mozikban
Turn It Around - The Story of East Bay Punk
D.O.A. - Blu-ray megjelenés

Friss blogok

AZ UNDERGROUND HAZUGSÁG - JIM GOAD

Friss fórumhozzászólások

Magyar feliratot készítettem/találtam
Oldallal kapcsolatos kérdések
Hibát találtam egy elkészült feliratban

Facebook

YouTube